Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Bontravel i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Limestone formations on Fårö island in Gotland, Sweden. These rocks are called "raukar" in Swedish.
Limestone formations on Fårö island in Gotland, Sweden. These rocks are called "raukar" in Swedish.
Limestone formations on Fårö island in Gotland, Sweden. These rocks are called "raukar" in Swedish.
Limestone formations on Fårö island in Gotland, Sweden. These rocks are called "raukar" in Swedish. Foto: Getty Images/iStockphoto

Solsäkra Gotland – tips på boende, restauranger och smultronställen

Gotland – hela Sveriges sommarö som bjuder på allt från högklassigt boende och spännande mat till naturupplevelser utöver det vanliga. Ta dig runt på två eller fyra hjul och upptäck svenskarnas mesta, och bästa, semesterparadis.

Vi är många som har en relation till ”öjn” i öster. Om somrarna bokas färjorna fulla med soldyrkare och kalkstensfantaster som ska tillbringa dagarna med bad, crêpes och cykelturer på Sveriges största ö. Och oavsett om du är på besök några dagar eller hela sommaren har Gotland mycket att erbjuda, både innanför och utanför Visbys ringmur – från Ingmar Bergmans Fårö i norr till Hoburgsgubben i söder.

Ta dig runt på cykel eller med bil, utforska många delar av den solsäkra ön (Gotland toppar oftast listan med landets soltimmar) och upptäck både festliga och folktomma stränder, mat i världsklass och unik natur. Här är vår bästa guide till Gotland:

Resa till Gotland med båt eller flyg

Båt: Ta båten från Nynäshamn, Oskarshamn eller Västervik, eller flyg från Stockholm, Norrköping, Göteborg, Malmö, Ängelholm, Sundsvall eller Umeå.

Flyg: Flyg från 900 kr, tur och retur, braflyg.se och sas.se, färja från 500 kr, destinationgotland.se.

Ta dig runt: Med bil eller cykel tar du dig lätt till alla sevärdheter och badstränder. Det finns flera uthyrare i Visby.

 

Hotell och boende på Gotland

INDUSTRIELL MAGI

Fabriken Furillen

Rute Furillen, Lärbro furillen.com

I det månlika landskapet på den karga halvön Furillen ligger ett av Gotlands mest fotogeniska hotell – Fabriken Furillen. Här blev en gammal kalkstensfabrik ett lyxigt designhotell i industriell stil med 18 rum och en populär restaurang. För dig som vill ha total enskildhet erbjuds även två eremitkojor mitt i naturen på halvöns södra udde.

LYXIG FÖRSVARSPOST

Fårösunds fästning

Mellersta batteriet, Bungenäs, Fårösund farosundsfastning.com

Ett av Gotlands vackraste och mest unika boenden ligger i norr. Fårösunds fästning byggdes på 1800-talet som en försvarspost då Krimkriget stundade. Nu är det dock ett hotell med 16 rum som kombinerar platsens historia med modern arkitektur. Här finns även spa med relaxavdelning, pool och bastu. Att vinkällaren är fylld med ekologiska viner är inte heller fel.

KÄND FRÅN TV

Pensionat Grå Gåsen

Hoburgsvägen 3, Burgsvik gragasen.se

Ser namnet bekant ut? Inte så konstigt då det är här deltagarna i Så mycket bättre tillbringar en vecka varje sommar. Här finns tolv rymliga rum, restaurangen Gåsens lada, pub och pool. Boende får även låna cyklar för att utforska omnejden – picknickkorg ingår!

BLAND BLAD OCH RUINER

Hotell S:t Clemens

Smedjegatan 3, Visby clemenshotell.se

I hjärtat av Visby sprider hotell S:t Clemens ut sig över fem byggnader, varav den äldsta är från 1600-talet. Det familjeägda hotellet har två egna trädgårdar – och utsikt över Visbys botaniska trädgård – men även en alldeles egen liten kyrkoruin. Perfekt för en romantisk helg på Gotland.

KLASSISKT HOTELL

Hotell Stelor

Västergarn Stelor 117, Gotlands Tofta stelor.se

Fem minuter från Toftas strandbad ligger det charmiga hotell Stelor, som tidigare var en gammal Gotlandsgård. Förutom de mysiga rummen serveras här även bra mat, och ibland grym livemusik. För träningssugna finns yoga och corepass på schemat.

DESIGN-OAS

Revolverhotel

Mellangatan, Visby facebook.com/revolverhotell

Visbys hemligaste hotell har ingen skylt på gatan och ingen ordentlig hemsida – du hittar dem via Facebook och Instagram. Men det är värt lite krångel. Ägaren, stylisten och scenografen Ingela Tanaka Rohnström och Sophie Knapp har inrett alla rum i olika men sammanhängande stilar, och den mysiga innergården är Visbys bästa oas. Rummen bokas på booking@revolverhotel.se.

 

Gotland – bästa maten och drycken:

LÄTT SOM EN PLÄTT

Hablingbo crêperie

Stora Burge 820, Havdhem hablingbocreperie.com

Stället som satte Gotlandscrêpesen på kartan är ständigt fullsatt, av en anledning. Så åk hit i god tid innan hungern slår till ordentligt. Här serveras galetter, crêpes, surdegsmackor, sallader och grillat kött. På sommarkvällarna tar Varieté Hablingbo över och underhåller i cirkustältet bredvid crêperiet.

SMAKER FRÅN FJÄRRAN

Surfers

Södra kyrkogatan 1 surfersvisby.se

Associerar du kinamat med fyra små rätter? Tänk om. Visbys Surfers (som även öppnat filial i Stockholm) hyllar den kinesiska provinsen Sichuans kök. Det är kryddstarkt, färgglatt och fantastiskt gott.

ITALIENSK DOLDIS

Isola Bella

Södra kyrkogatan 20, Visby isolabella.se

I Visbys smalaste gränd ligger italienaren Isola Bella, på lagom avstånd från turisttäta Stora torget. Här möter traditionell italiensk matkonst svensk medeltid i ett hus som har anor tillbaka till 1200-talet. De kan även stoltsera med Gotlands största utbud av grappa.

SANGRIA MED UTSIKT

Café Krönet

Adelsgatan 41, Visby

Kaféet med Visbys bästa utsikt

öppnar även sangriabar i sommar. Släck törsten och stilla hungern på ett av stans trevligaste ställen. Det går inte att boka bord, så kom i god tid före solnedgången.

Foto: Hellogotland.se

GASTRONMISK HÖJD

Krakas krog

Kräklings 223, Katthammarsvik krakas.se

I det gamla bankhuset från 1800-talet finns Gotlands gastronomiska mittpunkt – Krakas krog. Med plats för bara cirka 30 gäster gäller det att boka i god tid, men det är värt det. Här finns en egen trädgård och ett genomgående säsongstänk med en meny som ändras varje år.

EKOLOGISK PÄRLA

Lilla Bjers

Västerhejde, Lilla Bjers lillabjers.se

Strax söder om Visby ligger den ekologiska gården/restaurangen Lilla Bjers. Ett måste om du är intresserad av ekologiskt odlad mat, fantastiskt god sådan. Och det finns faktiskt ett hus att hyra på gården om du vill stanna över natten.

 

Kultur på Gotland – bästa tipsen

LJUV MUSIK

Stora Gåsemora

Fårö Stora Gasmora 4200, Fårö sommarkvallpagasemora.se

Sedan 2011 har det arrangerats konserter i anrika Gåsemora på Fårö. I årets program kan vi se fram emot Eva Dahlgren 11 juli, Miss Li 19 juli, Weeping Willows 26 juli och Veronica Maggio 2 augusti.

GOTLANDS BÄSTA BIO

Burgsviks bio

Hoburgsvägen 36 B

Burgsviks bio är belägen i ett gammalt stall från 1700-talet. Biografen öppnade 1956, och ser nästan likadan ut i dag. I salongen, som rymmer 100 gäster, visas filmer under sommarmånaderna, och det är inte ovanligt att de efterföljs av livliga diskussioner.

FINKULTUR PÅ FÅRÖ

Bergmanveckan

Fårö skola bergmancenter.se

Mellan 26 juni och 2 juli är det dags för årets Bergmanvecka. Internationella och svenska regissörer, skådespelare och besökare samlas på Bergmancenter på Fårö för att njuta av film, uppträdanden och diskussioner i Sveriges

främsta regissörs anda.

FÖR DECKARFANTASTER

Crimetime

Gotland crimetimegotland.se

Är det något vi svenskar älskar

så är det deckare. 3–5 augusti intar Sveriges största deckarfestival

Visby. Här kan man mingla med nationella och internationella

författare, gå på mordvandringar och lära sig skriva egna nagelbitare.

KONSTENS GOTLAND

Gotland art week

gotlandartweek.se

Konstnärer från Gotland, fastlandet och utlandet ställer ut 20–27 augusti, när vädret är som bäst. Evenemanget är spritt över hela ön, med bas i Visby, och avhandlar allt från måleri till mode och film.

 

Gotlands bästa stränder

FOLKKÄR SAND

Sudersand Fårö

Fårös populäraste sandstrand är ofta välbesökt, men som tur är så är den halvmilslånga stranden bred nog för att svälja stora folkmassor. Den mjuka sanden och det svala vattnet är magnifikt sommartid, och runt omkring finns allt du behöver i matväg. Soliga dagar kan färjekön vara skrämmande lång, men väl på plats finns det sand nog till alla.

ETT MED NATUREN

Norsta Aurar Fårö

Fårös allra vackraste strand är lite mer svårtillgänglig än Sudersand, men inte heller lika välbesökt. Stranden börjar cirka 200 meter från Fårö fyr. Här finns inga faciliteter, utan du är ett med naturen. Det finns inte heller några papperskorgar, så gör alla en tjänst och ta med dig skräpet därifrån.

FESTLIGT OCH FINT

Tofta strand

Toftavägen 362, Tofta

Bara två mil från Visby ligger Tofta strand, som med fördel undviks under ”Stockholmsveckan” vecka 29 då den överfylls med människor som antingen precis ska börja, eller just slutat, festa. Övrig tid är stranden ett perfekt utflyktsmål, med restaurang, kiosker och vattensporter att tillgå.

KALKBROTTSBAD

Blå lagunen

Norra Gotland

I Ar på norra delen av ön har ett gammalt kalkbrott fyllts med vatten och blivit till en drömsk badplats. Det är blått, det är djupt och det är vackert – men långt till butiker, så ta gärna med matsäck. I närheten finns ytterligare två badvänliga kalkbrott: Lillträsk och Nyrajsu.

BÄST I SYVÄST

Nisseviken

Sydvästra Gotland Långgrunda

Nisseviken på södra delen av ön stoltserar med Gotlands varmaste badtemperaturer. Här finns både en sandstrand och en lång badbrygga för dig som föredrar att hoppa i från kanten. Intill hittas både restaurang och kiosk.

 

Gotland – shopping, loppis & second hand

VINTAGEHIMLEN

Fint o fult

Utbunge 563, Fårösund fintofult.se

I Bunge på Gotlands norra spets hittar du handplockad inredning från Sverige och Danmark, gotländskt kalkstensgods och annat smått och gott. Fint o fults webbutik är öppen året om, men den lilla affären som bara håller öppet om somrarna bör inte missas.

STILFYLLD LADA

Kuriåsa

Hemse Halldings 138, Hemse

Åsa Hallins vintagebutik ligger i en lada precis intill hennes familjs 1800-talsgård. Här har hon ett kurerat urval av möbler och inredningsdetaljer, retrofynd och antikviteter.

GLAD GÅRDSSHOPPING

Lyckliga gården

Eksta Bopparve 151, Klintehamn lyckligagarden.se

Stockholmsbutiken Lyckliga gatan bytte landskap och blev Lyckliga gården i Eksta på Gotland. Här finns designprylar, retroinredning, porslin, lampor, gotländska lammskinn och mycket mer. Den mysiga gården är ett perfekt stopp på en bileller cykeltur längs öns västra kust.

LOKALA FAVORITER

Akantus

Sankt Hansplan, Visby Akantusvisby.se

På Akantus i Visby blandas nytt och gammalt i den charmiga hörnbutiken vid Sankt Hansplan. I sortimentet märks produkter från den gotländska formgivaren Tove Ardman, keramikern Ulla Ahlby och Klippan Yllefabrik.

ALLT OCH LITE TILL

Leva kungslador

Toftavägen 20 levakungslador.se

Restaurang, bageri, husfabrik (ja, de bygger fantastiska hus) och gårdsbutik. På Leva kungslador kan du tillbringa många timmar och botanisera bland ekologiska råvaror och delikatesser, inredning, böcker och trädgårdsattiraljer samt måla egna tavlor. Ett perfekt utflyktsmål bara en kort färd från Visby.

Foto: Leva Kungslador Foto: Foto: Leva Kungslador