Fjällvandra i berömda Tärnaby med ToppHälsa 11-14 augusti 2022

Tärnaby har en magisk aura omkring sig. För visst känner du igen namn som Stenmark och Pärson? Men det finns fantastiska möjligheter på sensommaren också – och det ska vi utforska på vår svenska fjällvandring!

Tärnaby är den lilla orten som fostrat stjärnor som Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Jens Byggmark och Stig Strand och som för alltid är förknippat med slalom, OS-medaljer och rekord. Och möjligheterna på sommaren är lika som på vintrarna. Vi bor på fina Tärnaby Sporthotell där vi har nära till Tärnafjällens toppar.

Under långhelgen testar vi tre leder:

Laxfjället - som kommer bjuda på fantastiska vyer med stigar som går mycket upp och ner. Toppen kommer vi kunna nå från flera olika håll och från linbanans dalstation leder en stig oss upp till toppen av linbanan.

Atoklimpen har en samisk kulturmiljö - där det finns både ett andligt och fysiskt landskap med lämningar efter den fjällsamiska renskötarkulturen. I detta andliga/mentala landskap har minnen, myter, religion och traditioner utvecklats i samspel med naturen. Fjället bjuder på många geologiska och botaniska sevärdheter.

Drottningleden kommer att bjuda oss på vandring på kalfjället och erbjuder en fantastisk utsikt mot Norra Storfjället och mot norska toppar och glaciärer. Denna led är relativt lättvandrad och den sägs också gå över De Sju Små Bergen och är en mycket välbesökt kalfjällsled.

Oavsett om du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare så kommer alla leder vara något alla klarar av då vi anpassar lederna efter vilken nivå man är på. Under en av vandringarna kommer en lokal guide följa med oss. Från ToppHälsa kommer Christer Skog –världsrekordhållare på cykel genom Europa - och Pamela Andersson att vara med.

När vi inte vandrar kommer kvällarna bjuda på god mat, lokala föreläsningar och trevligt umgänge. 

 

Se schemat för helgen här:

TORSDAG 11 AUG   

Halvdag. När vi anländer kommer vi mjukstarta med en 2-timmars vandring upp på Laxfjället. Christer Skog är huvudansvarig för helgen och kommer att leda dagens vandring. Vi tar in den underbara miljön och mumsar på massa goda hjortron efter vägen. På kvällen avslutar vi med middag och trevligt sällskap.

15.15 Samling med presentation och information. Kom ombytta, vi går på den första vandringen direkt.

15.45 Vandring Laxfjället med start från Sporthotellet.

19.00 Föreläsning av Christer Skog, ”Träna för att orka träna”. 

Christer är fd förbundskapten för Svenska Längdskidlandslaget och världsrekordhållare på cykel över Europa och antal Vasalopp i rad. 

19.40 Middag

 

FREDAG 12 AUG

Vi går upp tidigt och äter en gemensam frukost innan det är dags för att bege sig till Atoklimpen. Vi har med oss en god matsäck (i låda från hotellet) inför vandringen och är tillbaka till middagen. Vi avslutar kvällen med samling kring elden när den lokala profilen Helena Nilsson berättar om livet i Tärnafjällen.

07.00 Frukost.

08.30 Avresa mot Atoklimpen. Lunchmatsäck som man får bära själv.

17.30 Middag.

20.00 Samling kring elden med Helena Nilsson.

 

LÖRDAG 13 AUG

Vi startar dagen med frukost. Packar ner matsäcken (i låda från hotellet) och sedan vandrar vi upp genom Drottningleden. Avslutar kvällen med middag.

08.00 Frukost.

09.00 Avresa med bil mot Laisaliden, Drottningleden.

Lunchmatsäck som man får bära själv.

19.00 Middag.

 

SÖNDAG 14 AUG

Efter frukost kör vi ett gemensamt Soma Move-pass med Birke Weidringer Fahlqvist, legitimerad instruktör och lokal profil. Sedan är det fria aktiviteter denna dag. Kanske vill du veta mer om Tärnabys alpinhistoria eller shoppa lokalt hos Helena Nilsson.

08.00 Frukost.

10.00 SomaMove med Birke.

12.00 Avslutningslunch på hotellet.

 

(Vi reserverar oss för ändringar i schemat)


Christer Skog fd. förbundskapten för svenska längdskidlandslaget för herrar. Han är den förbundskapten i världen som haft flest längdskidlandslag och har bland annat tränat Storbritannien, Sverige, Australien och USA. Utöver skidor är Christer världsmästare på cykel genom Europa och leder våra pass på landsvägscykel på träningsresorna. Christer kan allt om hur kroppen återhämtar sig och vikten av lågintensiv träning.

Pamela Andersson är ToppHälsas representant och författare till boken ”Jag ska inte dö idag”, i vilken hon berättar om att leva med cancer och allt som skett sedan hon fick besked att hon drabbats av en hjärntumör. Hon är även aktuell med uppföljaren till hennes första bok, ”Två hål i huvudet och ett mirakel”. Pamela är ambassadör för Cancerfonden och föreläser i Sverige och utomlands om sin livshistoria.

 

Packa ner följande i väskan:

Ryggsäck krävs för att ha plats för ombyten, vattenflaska, mellanmål etc.

Kikare är trevligt att ha med sig för att kunna se de vackra vyerna

Vandringskängor med högt skaft är det bästa alternativet

Vandringssockar som andas och håller formen

Vandringsbyxor (perfekt med avtagbara ben om solen skulle titta fram)

T-shirt/underställströja

Funktionströja som andas

Keps kan vara bra att ha med

 

Foto: Sam Hedman