Foto: Shutterstock

En smakrik upplevelse på Höga Kusten 23-26 aug 2022

Pamela Andersson

Höga Kusten är ett världsunikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på nästan 300 meter. Landskapet, som har världsarvsstatus sedan år 2000, ger ett säreget och dramatiskt intryck med höga klippor, branta älvfåror, enorma fält med klappersten och isräfflor på runda berghällar. Detta ramas in av glittrande havsvikar, mäktiga älvar och den alltid närvarande skogen. Vi beger oss hit i slutet av sommaren och under vår vistelse kommer vi att följa Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten och uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens enda gastrohotell, vi äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och vi får uppleva traktens traditioner och och smaker, allt serverat med personlig omtanke. Det är ingen slump att Höga Kusten blivit ett av Sveriges idag snabbast växande besöksmål. Höga Kusten – 10 000 år av landhöjning och 10 000 år av smaker.

Färdledare och värd är Ingela Rönnestrand som ägnat hela sitt liv åt att uppleva och ibland även utmana vår norrländska vildmark. Under nästan 30 år Ingela ledsagat människor och grupper till att verkligen uppleva det ”äkta Norrland” med allt vad det innebär i form av att möta natur, människor och smaker.

DAGSPROGRAM

Dag 1 – Måndag 23 augusti

Vi lämnar Stockholm med tåg under morgontimmarna och når efter ca 3,5 timme Medelpad och Sundsvall. Det börjar bli dags för lunch, därför tar vi oss till det gamla fiskeläget Skatan som ligger skyddat i en vik ute vid Bottenhavet. Skatans Cafe och Krog serverar läckerheter ur havet. Mätta och belåtna återvänder vi till Sundsvall och sammanstrålar med en kunnig lokalguide. Tillsammans lär vi under eftermiddagen känna Stenstaden, den centrala delen av stan som uppstod ur askan av den nedbrunna träbebyggelsen under 1880-talet. Det är en riksintressant kulturmiljö, med ett antal kvarter som speglar det sena 1800-talets arkitekturstilar.

Vi övernattar här i Stenstaden, på anrika Elite Hotell Knaust där vi också äter middag. Den som vill avslutar kvällen i baren med en läskande dryck.

High Coast Whiskey vid vackert vid älvstranden. Foto: Peter Soederlind rootsy.peter@gmail.

Dag 2 – Tisdag 24 augusti

Efter frukost beger vi oss norrut. Vägen går via den spektakulära Högakustenbron. Det är en hängbro med ett fritt spann på 1210 meter över Ångermanälven och är ett av traktens mest kända landmärken. Här stannar vi till och ser en film som beskriver bro-bygget på 1990-talet.

Färden fortsätter längs älven som här är bred, ibland har man en känsla av att köra längs en stor sjö med öar ute i vattnet. Förmiddagens slutmål är lilla Bjärtrå. Här ligger High Coast Whiskey vid älvstranden. Tillsammans med en guide får vi en rundvandring av detta världsberömda whiskydestilleri där vi följer råvarornas väg från maltsilon fram till lagerhus. Det blir en spännande och intressant tur där vi tar del av alla steg som skapar den prisbelönta whiskyn. Det är rätt fantastiskt att man på endast dryga 10 år lyckats ta upp kampen med världens bästa whisky-producenter. Efter rundvandringen äter vi lunch på restaurang 63°N och avslutar sen besöket med en provsmakning av tre av sorters whiskey.

Mätta och belåtna fortsätter vi färden och når så småningom båtbryggan för att gå ombord på vår egen chartrade båt som tar oss ut till Ulvön.

Väl på plats checkar vi in på hotellet som kommer att vara vårt hem de kommande två nätterna. Här äter vi en god middag.

Skymning över Ulvön. Foto: Izabelle Nordfjell / Izabelle Nordfjell

Dag 3 – Onsdag 25 augusti

Lägg datumet på minnet för den här dagen kommer ni inte att glömma i första taget. Det är nämligen idag ni kommer att möta Ruben Madsen!

Han kommer bland annat att ta med oss på en historisk vandring genom det lilla fiskeläget och på ett mycket inspirerande sätt berätta om det hårda liv som fiskarna levde. Vi besöker även lotsstugan och det lilla kapellet. Vandringen avslutas för de som vill uppe på Lotsberget där vi får en vidunderlig utsikt över Ulvön. När vi känner oss nöjda med vyerna går vi ner till hotellet för att avnjuta en härlig lunch. Och vad passar bättre en dag som denna, än en lunch bestående av nyfångad strömming!?

Efter lunchen är det egen tid fram till klockan 16.00 då vi återigen ska möta Ruben, denna gång i hans salteri. Här kommer vi att få uppleva en ”Surshow” av och med denna mångfacetterade artist, clown och saltör. Få människor kan fånga ens intresse som denna man och vi får en riktig dos av surströmming och surströmmingens historia.

Syrning eller fermentering är en mångtusenårig konserveringsmetod vida spridd över världen. I Sverige ökade surströmmingsproduktionen under 1500-talet efter att Gustav Vasa underlåtit att betala sina krediter hos Hansan i Lübeck, som då ströp saltleveranserna till landet. Då kunde man inte salta in strömmingen, utan fick syra den istället.

Kvällens middag blir dock en ”vanlig” middag, utan inslag av den lokala strömmingsinläggningen.

Dag 4 – Torsdag 26 augusti

Efter frukost tar vi adjö av Ulvön för denna gång. Med vår båt tar vi kurs på Docksta och kliver där ombord på vår buss. Dagens första stopp ligger några mil söderut, nämligen Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.

Det grundades 1923 av den driftiga Rut Vikberg och bageriet är fortfarande i släktens ägo.

Vi fortsätter in i gin-ens förlovade värld. Denna dryck, med rötter i enbärssprit tillverkad av franska munkar redan på 1200-talet, via den holländska genevern, till mer traditionell brittisk gin, har inte något ursprungsskydd. Därför kan man framställa den ”var som helst” och vi ska nu till det lilla samhället Dala utanför Härnösand, till Hernö Gin. Under de tio år man hållit på har utmärkelserna haglat och gin-destilleriet räknas som ett av världens absolut bästa. Det blir en guidad tur och en provsmakning. Vi avslutar besöket med lunch.

Vårt tåg mot Stockholm avgår från Härnösand sen eftermiddag. Tack för den här gången!

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.