Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Bontravel i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gastronomiresa till Baskien med mat & vin 11-15 okt 2022

Följ med oss till Baskien i norra Spanien där vi besöker både Bilbao och San Sebastian. En upplevelse i samarbete med Sveriges största och ledande matmagasin Allt om Mat och Club Erik.
Pamela Andersson

Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk, vilket också gör köket hållbart – maten har inte lång väg från jord till bord. Oavsett om du söker restauranger i världsklass, barer med gudomliga tapas värdshus på landet eller hamnkrogar med pinfärsk fisk och skaldjur, så finner du det här.

Utöver att glädja smaklökarna bjuder arrangemanget på vacker natur och modern kultur. Vi inleder i Bilbao med två nätter, där vi bland annat besöker det fantastiska Guggenheimmuseet. Därefter följer två nätter i den historiska badorten San Sebastián, där resans kulinariska höjdpunkt infaller. Här njuter vi av en avsmakningsmeny till lunch på Arzak, som har haft tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Besök på livliga barer och saluhallar med regionens utbud kompletterar bilden.

Foto: Javier Hern·ndez

PRELIMINÄRA FLYGTIDER

Utresa:

11 oktober 2022

Stockholm - Amsterdam 09.35 – 11.35 

Amsterdam – Bilbao 14.25 - 16.30

Hemresa:

15 oktober 2022

Bilbao – Amsterdam 17.20 – 19.20

Amsterdam – Stockholm 20.50 – 22.55

Vi flyger med KLM både på ut- och hemresa.

Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.

Museo Guggenheim Bilbao.

DAGSPROGRAM

Dag 1 – Tisdag 11 oktober

Vi flyger via Amsterdam och ankommer Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen. Med egen buss tar vi oss till vårt hotell.

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuséet 1997 och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer. Vi samlas på kvällen för middag på anrika Café Iruña, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbao-borna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Dag 2 – Onsdag 12 oktober

Efter en god natts sömn och frukost, promenerar vi till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Nervions strand. Där får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Mitt på dagen tar vi spårvagnen några hållplatser till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, får en glimt av den nyrenoverade saluhallen och tar en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Vi återsamlas på hotellet på kvällen för ännu en promenad till Guggenheim, och kvällens middag. Här, i en sidobyggnad till muséet, har den unge Bilbaokrögaren Josean Alija skapat rubriker och fått sin första Michelinstjärna för vackra och djärva rätter rotade i baskisk mattradition, med internationella influenser. År 2000 utsågs han till världens bästa unga kock och sedan dess har Josean Alija fått flera internationella utmärkelser; mest konstnärliga rätt 2002, bästa internationella kock 2009 och mest innovativa koncept 2010. Paul Bocuse, den gamle franske mästaren, har sagt om Josean Alijas kök och kokkonst att det är ”ett av de bästa jag har upplevt i hela mitt liv”. Vi äter en meny med nio mindre rätter och utvalda viner därtill.

Dag 3 – Torsdag 13 oktober

Andra morgonen i Bilbao tar vi det lite lugnt. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Efter utcheckning kl. 12:00 går vi ombord på bussen som tar oss 10–11 mil österut till San Sebastián, genom ett böljande vackert baskiskt landskap. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får.

Vackra San Sebastián,

När vi närmar oss San Sebastián kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten. San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristus-figur på kullen mitt i stan. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Vår första anhalt blir Restaurante Arzak, den legendariska restaurangen som var den första i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelin-stjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som världens bästa fiskkock Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Den berömda kocken Juan Marí Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock.

Efter denna speciella matupplevelse – spansk lunchtid mellan ca 14 och 17 – är det skönt att låta sig transporteras med buss, för incheckning på vårt hotell för två nätter. Tryp Orly är ett modernt fyrstjärnigt hotell med bra läge i centrala San Sebastián, nära stranden La Concha och Gamla stan. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Färdledaren tipsar gärna om sevärdheter och intressanta miljöer.

Dag 4 – Fredag 14 oktober

Denna dag upptäcker vi San Sebastián tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk Peine del Viento (Vindkammar) från 1976 som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastián-bor.

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset Kursaal, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Vid det här laget har vi byggt upp aptiten och besöker en av San Sebastiáns populäraste restauranger bland lokalbefolkningen; Bodegón Alejandro, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Här är det inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en. Den sena eftermiddagen är fri för egna upptäckter – eller avkoppling på hotellet.

Vi återsamlas ca 19.30 och eftersom lunchen var både rejäl och sen så blir kvällens kulinariska upplevelse inte någon middag vid sittande bord. Istället gör vi det som San Sebastián nog är mest känt för bland matintresserade besökare, förutom sina många restauranger med Michelinstjärnor – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, till exempel ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på stök och trängsel, det är lördagkväll i San Sebastián och detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister. Vår färdledare kommer att göra allt för att kvällen ska fungera smidigt och bli den gastronomiska upplevelse som tidigare resenärer vittnar om.

Dag 5 – Lördag 15 oktober

Vår avslutande dag blir en dag på landsbygden med fler genuina upplevelser av baskisk mat, dryckeskultur och härliga miljöer. Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ett par mil västerut längs den vackra kusten. Vi besöker en vingård och får se odlingar, lära oss om tillverkning och provsmaka det baskiska vinet txakoli. Det är ett lätt, ibland bubbligt, vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi redan har provat det.

Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile.

Efter vingårdsbesöket fortsätter vi några kilometer till den medeltida fiskeorten Getaria, för lunch på en traditionell fisk- och skaldjursrestaurang. Före lunchen finns kanske tid för en promenad i hamnen. Vår lunchrestaurangs specialitet är utomhusgrillad fisk och skaldjur från småskaligt fiske i Biscayabukten.

Efter lunchen styr vi färden mot Bilbaos flygplats för hemresa.

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.