Reseguide till bildsköna Ligurien – Portofino och Cinque Terre

En sommar i Italien är aldrig fel. I norr, granne med såväl den franska rivieran som Toscana, ligger vykortsvackra Ligurien med en kustremsa som är strösslad med solblekta hus, sandiga stränder och mäktiga klippor - här kommer våra bästa tips!

Resa till Ligurien – guide med bästa tipsen för städer och charter

Ligurien är en av de mest vykortsvackra italienska regionerna. Den smala kustremsan sträcker sig från den franska gränsen bort till Toscana, och de färgglada husen, dramatiska klipporna och vidsträckta stränderna är som tagna ur en reklamfilm från den italienska turistbyrån. Det myllrar av små pittoreska byar både längs kusten och uppe i bergen, så det är lätt att hitta en egen favoritplats.

Längs havet ligger badorterna på rad. Först San Remo, vars kust kallas för Riviera dei Fiori (blomsterrivieran) då den är omringad av vackra blomsterodlingar. Närliggande Alassio består mestadels av en lång sandstrand med sitt ståtliga Grand Hotel som höjdpunkt, mängder av uteserveringar och solstolar. Fortsätter du österut når du inom kort Genua, Liguriens huvudstad och Christofer Columbus födelseplats. Via Garibaldi, som är en av de viktigaste gatorna i Genuas historiska centrum, härstammar från 1550.

Populära platser och städer – Portofino, Cinque Terre och La Spezia

Ännu en bit längre åt öster ligger Portofino, en av Italiens mest exklusiva orter som är lika vacker som den är dyr. Stranden Paraggi är landets dyraste och har goda chanser till kändisspaningar. Men mellan Portofino och Camogli ligger en riktig pärla – bukten San Fruttuoso di Camogli. Den lilla stranden kröns av ett stort kloster, och hit kommer du endast med båt eller till fots. Det platsen kanske är mest känd för är en Jesusstaty på havsbotten.

Strax innan Ligurien tar slut och Toscana tar vid ligger regionens mest populära platser: Cinque Terre (”fem städer”) med de medeltida städerna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore belägna på de höga kustbergen ovanför havet – en riktigt Instagramvänlig vy.

Regionen avslutas med hamnstaden La Spezia som bjuder på både strandhäng och shopping.

Ligurien – tips på boende och hotell

Kungligt i staden. 250 meter från katedralen och huvudgatan Via Garibaldi ligger det palatsliknande hotellet-Hotel Bristol Palace. Dubbelrum från 1300 kr/natt.

Via XX Settembre, 35, Genua. Läs mer här.

Gudomlig lyx. Beläget i ett 1600-talskloster, omringat av grönska med havet som utsikt och ett pooldäck komplett med bar, är Belmond Hotel Splendido i Portofino så lyxigt som det kan bli. Dubbelrum från 4 100 kr/natt.

Salita Baratta 16, Portofino. Läs mer här.

Lummig pärla. Hotel Alexander i San Remo är ett litet och prisvärt hotell mitt i staden, med nära till både strand och stad. Rummen är enkla men funktionella. Dubbelrum från 1000 kr/natt.

Corso Garibaldi 123, San Remo. Läs mer här.

Bästa restaurangerna och maten i Ligurien

Rustik romantik. A Pie’ de Ma’, är en gömd pärla i en av Cinque Terres fem städer. Den rustika restaurangen och vinbaren serverar pasta och skaldjur med en romantisk atmosfär.

Via dell’ Amore, 55, Riomaggiore, Cinque Terre. 

Kändisfavorit. Den lilla blygsamma restaurangen Puny i Portofinos hamn kanske inte har den vackraste lokalen, men maten är fantastisk. Pastan är al dente och fisken är nyfångad.

Piazza Martiri dell’Olivetta, 5, Portofino. 

Lokal stjärna. Den traditionella restaurangen La Vigna ligger en bit ovanför Alassios vackra strandremsa. Testa den liguriska favoriten kaningryta.

Via Lepanto 1, Alassio. Läs mer här.

Tips på aktiviteter i Ligurien

Ta tåget. Biltrafiken i Italien är – i brist på ett bättre ord – hysterisk. De billiga och smidiga lokaltågen stannar vid alla badorter, små som stora, och utsikten från rälsen är fantastisk.

Använd fötterna. Leden Sentiero Azzurro (”den blå stigen”) länkar samman de fem städerna i Cinque Terre. Leden är cirka 12 km lång och tar drygt fem timmar utan stopp.

 

Psst!...för alla våra Italien-älskare gör M-magasin ännu en resa till detta härliga land. Följ med till hänförande vackra Cinque terre med sina pastellfärgade byar tecknade på branta havsklippor. En resa med lika delar vandring och underbar italiensk mat!