Reseguide Lissabon – shopping i årets hetaste weekenddestination

Lissabon – testa Portugals huvudstad istället för Barcelona! Besök årets hetaste weekenddestination och hitta mat i massor, industrichica shoppingupplevelser och anrik kollektivtrafik. Vi guidar till de bästa sevärdheterna, hotellen och restaurangerna och ger tips om väder och flyg.

Den portugisiska huvudstaden har varit årets weekendraket hos resebyråerna, och fler och fler upptäcker Lissabons charm. Här kan du njuta av god mat, vackra vyer och gindrinkar i en stad där priserna inte stigit i samma takt som destinationens popularitet. För den shoppingsugna finns såväl stora märken som sköna vintagefynd och inredningsprylar till förmånliga priser.

Monsantoparken är ett perfekt ställe för en lång promenad eller cykeltur i det gröna.

Lissabons historiska centrum ligger på sju kullar, vilket innebär att det finns många branta gator i staden. Då det till och med är för brant för bilar finns här tre bergbanor och en hiss, Santa Justa, som förbinder övre och nedre delarna av staden. Västra delen av Lissabon består främst av Monsantoparken, som är en av världens största stadsparker – ett perfekt ställe för en lång promenad eller cykeltur i det gröna.

Lisbonita Gin Bar på Taberna Moderna över över 80 sorters gin på menyn. Foto: Tabernamoderna

Torget Chiado är lite av stans nya mittpunkt, mittemellan hipstertäta Barrio Alto och eleganta Baixa Pombalina. Här finns många shoppingtillfällen. Kaféet A Brasileira, som öppnade redan 1905 och har varit ett vattenhål för Portugals intellektuella elit, är det perfekta fikastoppet. Barrio Alto lever särskilt upp kvällstid, med otaliga pintxosbarer (portugisiska tapas), cocktailbarer och klubbar.

Bli inte förvånad om du hör hjärtskärande sånger här och var – den traditionella folkmusiken fado är väldigt vanlig i Lissabons uteliv. Fado kan beskrivas som klagofyllda melodier och sångtexter som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv, och det är inte ovanligt att restaurangen har en egen sångare på lönelistan.

Inget som har fått under fyra stjärnor får serveras.

Vill du smaka på allt som det portugisiska köket har att erbjuda under ett och samma tak bör du bege dig till den väldiga Time Out Market (timeoutmarket.com) söder om Barrio Alto. Här har vartenda ett av de 40 matstånden blivit bedömt av tidningen Time Outs testpanel, och inget som har fått under fyra stjärnor får serveras.

 

Flyg till Lissabon

Tap Portugal flyger direkt till Lissabon från Stockholm och Köpenhamn, från 2 000 kr tur/retur. Norweigan flyger från Stockholm och Göteborg, från 3 000 kr tur/retur.

 

Väder i Lissabon

Eftersom Lissabon ligger längs Atlantkusten påverkas vädret mycket av havet, som är relativt kallt. Vill du ha sol och inget regn är det bäst att åka på sommaren, men tänk på att det inte är ovanligt med temperaturer runt 30-35 grader under sommarmånaderna. Vill du undvika den högsta värmen så är hösten eller våren, då det fortfarande är relativt fint väder, ett bra alternativ.

 

Bra att veta om Lissabon

Även om kriminaliteten inte är lika utbredd som i Barcelona bör du hålla god uppsikt över dina saker, då ficktjuveri är vanligt.

Sevärdheter i Lissabon

INDUSTRICHICT

Lx Factory

Rua Rodrigues de Faria 103 lxfactory.com

Ett gammalt textilindustriområde från 1846 har fått nytt liv. Här finns prylar, inredning och mode direkt från lokala designers. Det är även en hubb för Lissabons alla kreatörer.

KAKEL SOM KONSTFORM

Kakelmuseet

Rue Me. Deus 4 museudoazulejo.gov.pt

Det vackra portugisiska kaklet är världskänt, och i Lissabon finns ett helt museum dedikerat till de vackra plattorna. Entré 50 kr.

Restaurangen Porto Final.

 

Hotell – här är Lissabons bästa boenden i city

NÄRA HISSEN

The Lift Boutique Hotel

Rua Áurea 265 theliftboutiquehotel.com

Charmiga Lift Boutique Hotel ligger på perfekt läge i Lissabons historiska centrum, en minut från Santa Justas hiss. Rummen är rymliga och bekväma.

Dubbelrum från 1 200 kr/natt.

FRUKOST MED UTSIKT

The America Diamonds Hotel

Rua Tomás Ribeiro americadiamondshotel.com

Nära stans historiska sevärdheter. Restaurangen på översta våningen har oslagbar utsikt. Dubbelrum från 1 100 kr/natt.

PARKLIV

Lisboa Central Park Hotel

Avenida Sidonio Pais 4 lcpark.com

Ett enklare trestjärnigt hotell vid Eduardo VII-parken. Ett bra budgetalternativ för dig som inte vill göra så mycket mer än att sova på hotellrummet.

Dubbelrum från 800 kr/natt.

Restauranger – här serveras Lissabons bästa mat

LOKAL FAVORIT

Tapisco

Rua Dom Pedro V 80 tapisco.pt

Inspirerad av det portugisiska och katalanska köket, med stapelrätter som bacalhau och skaldjur på menyn. Här finns även både klassiska och unika cocktails att skölja ner maten med.

SMASKIG UTFLYKT

Ponto Final

Rue do Ginjal 72, Almada

Ta färjan från Cais de Sodre till Cacilhas och besök charmiga Ponto Final, som ligger mittemot Lissabons södra kust, för en fantastisk utsikt över staden. En middag för två kostar cirka 400 kr – satsa på skaldjuren.

MAT ATT DELA

Taberna Moderna

Rua dos Bacalhoeiros 18 tabernamoderna.com

Här får du en fantastisk femrättersmeny med iberiska favoriter plus en karaff med vin för 350 kr/person. Missa inte den egna baren, Lisbonita Gin Bar, som har över 80 sorters gin på menyn.