Reseguide Danmark – dags att upptäcka annat än Köpenhamn!

Längtar du efter en romantisk vuxenresa eller ett fartigt barnäventyr? En timme söder om Köpenhamn, på danska rivieran, hittar du guldkorn som passar både stora och små.

Danmark är mycket mer än bara Köpenhamn. Häng med amelia till kusten söder om Köpenhamn.

Dag 1: Smørrebrød & chans till romans

Foto: Per Meistrup/Wikipedia

En doft av hav och sommarblom möter oss när vi stiger ur bilen i den lilla pittoreska byn Karrebæksminde. Bara en och en halv timme från Köpenhamn är det lätt att ta sig hit med bil, eller för den delen tåg, och bland båtar och bryggor finns här, förutom en långgrund strand som sträcker sig ut i havet, även en populär camping och en idyllisk liten hamnkrog vid namn Martens Røgeri & Frokost-restaurant.

Med utsikt över kanalen avnjuter vi smörrebröd, rökt ål och smörstekt spätta. Till efterrätt tar vi var sin ”flødeboll” (ett måste when in Danmark), för att sedan bege oss vidare mot Gavnø slott, 20 minuters bilresa härifrån.

Att bila genom sydöstra Danmark är en upplevelse i sig, med milsvida fält och gula rapsblommor som svajar i takt med vinden. När vi närmar oss Gavnø slott möts vi av en allé av blommande körsbärsträd, skänkta av en kinesisk miljardär som tyckte att de skulle göra sig bäst i vackra Gavnø. Vi håller med!

I slottsträdgården blommar en halv miljon tulpaner i alla former och färger, därav smeknamnet ”lilla Holland”. När solen blir för varm svalkar vi oss inne i det vackra slottet, och passar där på att kika på den världsunika samlingen porträtt. Ett tusental fantastiska målningar av kungligheter och vetenskapsmän målade mellan 1600- och 1800-talet. Lite som dåtidens selfies, men med mer pondus och stjärnglans. Vi avslutar slottsvistelsen med en ölprovning i det vackra slottsbryggeriet, där vi njuter av allt från en len ale till en kolsyrig stout, innan vi åker vidare.

Efter 45 minuters bilresa genom den vackra kustnaturen når vi den lilla staden Præstø på sydöstra Själland. De färggranna stenhusen, kullerstensgatorna och den genuina småstadskänslan får mig att vilja ansöka om danskt medborgarskap meddetsamma. Hade jag bara haft någon att gifta mig med hade det ”ikke været et problem”, eftersom bröllop här börjar bli en het industri. Danskarna skryter gärna med att det är enkelt att gifta sig i landet – oavsett kön, nationalitet och religion, och hit kommer många utlänningar för att säga ”ja! ” till sin älskade. Och med den natur, de restauranger och vackra kyrkor som regionen erbjuder är det inte så konstigt, här finns kärleken redan i luften. Som i Præstøs nyrenoverade rådhus där man, förutom att gifta sig, också kan ta en fika i de 200 år gamla lokalerna eller sippa på ett glas vin på innergården. Allt ackompanjerat av fransk musik.

Även kärleken till maten är något som danskarna gjort sig kända för. Länge har Köpenhamn legat i gastronomisk framkant, men nu börjar även restauranger på landsbygden ta plats. Däribland Frederiksminde som i år fick sin första Guide Michelin-stjärna. Sexrättersmenyn, som avslutas med persiljeglass och sötsyrlig sparrispaj, avnjuter vi med utsikt över Præstø fjord.

Sover gott gör vi sedan på familjeägda pensionatet Jungshoved Praestegaard (från 600 kr/natten). Psst! Boka romantiska Frederikkes svit om du planerar att resa med din partner, en vacker svit med balkong vars utsikt sträcker sig mot havet.

Dag 2: Mountainbike till Nordens riviera

Efter en mysig frukost på den gamla prästgården bilar vi i 45 minuter till natursköna Møn och Møns klint resort. Ett äventyrsnav där du kan hyra häst, cykla mountainbike, campa i tält eller hyra stuga. Eller varför inte uppleva Danmarks sydliga landsbygd nattetid? Møns klint resort har nämligen Skandinaviens enda ”dark sky area”, vilket betyder att nattens mörker inte är förorenat, och det är så svart att man på ett magiskt sätt ser stjärnorna.

Vi väljer dock att besöka resorten dagtid – redo för friluftsliv! Lite nervösa hyr vi en var sin mountainbike, och genom den lummiga skogen trampar vi backe upp och backe ner innan vi kommer till Møns klint. Att cykla mountainbike går fort, är överraskande roligt och tar oss på cirka 20 minuter till själva klinten med omgivningar som skulle kunna vara hämtade från ett vykort, det går inte att se sig mätt!

Lite trötta i benen efter dagens cykling bilar vi till vårt hotell för natten:

Vallø Slotskro där vi även äter middag. Restaurangen finns med i White guide och gör ingen besviken, det är njutning från förrätt till avec, och efter god mat och mycket skratt somnar vi utmattade och mätta intill vackra Vallø slott.

Dag 3: Naturfenomen, havsnjut & djungelhäng

När vi tumlar ner från våra rum på Vallø Slotskro står frukosten redan vackert uppdukad i restaurangen: Frasiga croissanter, grovt rågbröd och äppelkompott med yoghurt. Jag får även veta att om man nu inte skulle finna kärleken i livet, finns chans att få tillbringa sina sista singelår på slottet. Om man tillhör adeln, förstås. Här har nämligen äldre adliga singelkvinnor fått inkvartera sig sedan 1737, då drottning Sofia Magdalena grundade Vallø stift, vars uppgift var att stötta ogifta adelsdöttrar. Vi vill dock ännu tro på kärleken, så vi styr kosan mot Højerup och den vackra gamla kyrkan belägen vid Stevns klint, vars bedövande vackra kustlinje nyligen blev en del av Unescos världsarvslista. Här, där det blå Östersjöhavet slår mot de vita klipporna, kan man se svenska Falsterbo i öst. En perfekt location för bröllop, men också ett vackert utflyktsmål.

På väg till flygplatsen stannar vi till vid Paradehuset vid Gisselfeld kloster. Ett fantastiskt gammalt orangeri, vars lummiga interiör och tropiska inomhusklimat påminner om en tät djungel. En kopp kaffe med dopp till utsikten över den fantastiska slottsparken blir en perfekt avslutning på denna resa till Danmarks sydkust, som trots sin geografiska närhet har tagit mig långt från vardagen med sol, matupplevelser och äventyr.

 

Vill du uppleva Danmark på ett helt unikt sätt...när sommaren är som härligast åker Allt om Trädgård till Danmark, under spirituell guidning av trädgårdsprofilen Hannu Sarenström.

Datum: 9–11 augusti 2019.

Pris: 7995 kr.

Allt detta ingår:

• Två nätter med del dubbelrum på bra mellanklasshotell (***).

Hotell Rudkøbing Skudehavn rudkobingskudehavn.dk.

Hotell Kongenshus hotelkongenshus.dk.

• Alla måltider: två frukostar, två luncher och två middagar, varav en är specialkomponerad av och hos Hannu Sarenström.

• Alla transporter med utgångspunkt från Kastrup och tillbaka.

• 11 trädgårdsbesök, samtliga inträden, fika i flera av trädgårdarna.

• Guidning och resesällskap av Hannu Sarenström och en representant från tidningen Allt om Trädgård.