Res mer miljövänligt - så kombinerar du lyx och hållbarhet på semestern

Ekoturism? Ja, självklart, men nu vill vi ha hållbarhet på alla plan. Nya researrangörer kombinerar lyx med engagemang – och tänker ett steg längre. Damernas Världs Malin Forsberg har tittat närmare på att resa reko och eko.

Ett av mina starkaste resminnen utspelar sig i Tulum, en paradisisk semesterort i Yucatánhalvöns djungler i Mexiko. Att bo i en hydda uppe på en klippavsats med vidunderlig utsikt mot havet utan elektricitet visade sig vara magiskt. Bara levande ljus, skenet från månen och en gnistrande stjärnhimmel. Och så den totala ett med naturen-känslan när ljudet av de våldsamma vågorna vaggar en till sömns.

SÅ RESER DU MER MILJÖVÄNLIGT:

– Semestra gärna i närmiljö.

– Åk tåg, buss eller bil hellre än flyg.

– Minimera antalet flygresor per år.

– Om det går, välj direktflyg.

– Välj hotell med omsorg.

– Använd hotellets handdukar mer än en dag.

En liknande känsla infann sig när jag en gång övernattade i en trädkoja (också utan el) på skogseremitaget Urnatur i svenska Ödeshög. Men då var det de vinande trädkronorna som vyssjade mig till sömns.

Gemensamt för trädkojebyn i Östergötland och den mexikanska semesterorten Tulum är att de båda lockar till sig moderna ekoresenärer från hela världen. Den nya sortens resande har höga krav på hållbart boende, ekologiskt odlade råvaror, socialt ansvar och minimal negativ inverkan på miljön.

–  Det här är en turistgrupp som hela tiden växer, säger Malin Möller.

Det finns ett enormt sug efter hållbara och samtidigt underbara hotell.

Tillsammans med Lisa Orrenius har hon startat Manana Travel: en kombinerad bokningssajt och inspirationssida riktad till dem som vill resa med gott miljösamvete.

– En stor grupp resenärer ställer allt fler krav på sitt resande, de frågar och ifrågasätter, och resebranschen har inget annat val än att haka på och erbjuda mer genomtänkta koncept. Vi är en del av en lavinartad trend, det finns ett enormt sug efter hållbara och samtidigt underbara hotell, säger Malin Möller.

Till mexikanska Tulum reser de som vill njuta av strandliv, äta gott och träna yoga. Här har mayakulturen ett starkt fäste, och det finns en uttalad respekt för naturen. Exempelvis är det inte tillåtet med elektriskt ljus efter en viss tid på kvällen, eftersom det stör havssköldpaddornas parningsritual.

På det populära strandhotellet Ahau, som drivs av några utvandrade New York-bor, har man satsat stort på miljömedvetenhet. Alla bungalower är byggda av återanvänt material, här finns också en egen vatten-reningsanläggning, förnybar elektricitet samt miljövänliga torrtoaletter.

Skygglappsresande är omodernt, och fler och fler människor vill vara med och driva utvecklingen åt rätt håll.

Malin Möller förklarar att Manana Travels vision är att samla utvalda ”reko-hotell” på en och samma sajt för att inspirera till schyst resande och göra det enkelt för människor att välja rätt utan att behöva tumma på upplevelsen.

– Skygglappsresande är omodernt, och fler och fler människor vill vara med och driva utvecklingen åt rätt håll. Vi lägger lika mycket vikt på arbetsförhållanden som på hur hotellen påverkar platsen där de är belägna.

Lisa Orrenius säger att Portugal står högst på hennes topplista över reko-resmål.

– Zimbabwe är en annan favorit, där finns kanske Afrikas bästa safari.

Två andra länder som ligger i framkant när det kommer till ekoturism är Costa Rica och Chile.

På företaget Add Truly har man gått steget längre och arbetar för att ta fram enkla sätt för dagens medvetna konsumenter och turister att aktivt engagera sig i samhällsprojekt på de olika resmålen. En av initiativtagarna, Malin Jungerstedt, förklarar:

– Vi letar upp, kvalitetssäkrar och har kontakten med olika ideella gräsrotsorganisationer runt om i världen och kopplar dessa till olika företag inom resebranschen så att deras kunder enkelt kan stötta ideella projekt på sina resmål.

Följ din magkänsla så kommer världen, och semestern, att bli bättre.

Den som bokar en resa med turistbyrån Kenzan Tours kan exempelvis välja att stötta ett barnhem i Tanzania eller organisationer som arbetar med att frita flickor från bordeller i Indien.

Enligt Malin Jungerstedt är det ofta bättre att sätta ihop sin egen resa om man vill resa reko, och hon uppmanar alla att öppna ögonen och öronen för att alltid välja medvetna lokala alternativ när man väl är på plats.

Lisa Orrenius och Malin Möller på Manana Travel håller med och tycker att man alltid ska resa med sunt förnuft.

– Om det känns konstigt att åka taxi genom fattiga områden för att sedan sätta sig bakom murar på ett lyxhotell, kanske det är just vad det är. Följ din magkänsla så kommer världen, och semestern, att bli bättre.

4 x reko hotell:

Guldsmeden Babette

Köpenhamn, Danmark

Ekohotellkedjan Guldsmeden har flera hotell runt om i Köpenhamn, ett i Oslo och ett på Bali. Här är ekotänket genomgående, till och med nyckelkorten är gjorda av återanvänd plast. Babette är ett mysigt boende i toppenbra läge, nära sevärdheter som Amalienborg, Lilla sjöjungfrun och Marmorkyrkan.

Pris: Från 1 500 kronor/natt.

Läs mer: guldsmedenhotels.com

Eco Camp Patagonia

Torres del Paine, Chile

Glamping när den är som bäst. Denna resort erbjuder boende i domes (runda tält). Här bor du granne med maffiga berg och kan njuta av såväl vandring, yoga, safari och ridning som god mat och cocktails. Resorten är prisad för sin ekovänliga policy och innovativa gröna teknologi.

Pris: Från 5 000 kronor/natt inklusive guidad trekking.

Läs mer: ecocamp.travel

Coppola Resort Turtle inn

Placencia Village, Belize

En av världens mest kända filmfamiljer äger ett strandnära, grönt och lyxigt boende som flera gånger utsetts till ett av de bästa i Central- och Sydamerika. Du kan plocka dina råvaror till frukosten i den egna trädgården, softa vid någon av infinitypoolerna, ge dig ut på snorklingstur i korallrevet eller besöka en vacker lagun.

Pris: Från 3 300 kronor/natt.

Läs mer: thefamilycoppolahideaways.com

Eco Lodge Brejeira

Algarve, Portugal

Här bor du mitt i naturen, antingen i ett mongoliskt tält eller i en så kallad cirkusvagn. Resorten ligger på vackra Algarvekusten, ett stenkast från staden Silves. Elektriciteten drivs av sol- och vindkraft. Ekotoaletter, egen vattenförsörjning och bioodling samt återanvänd interiör ger många extra plus i kanten.

Pris: Från 600 kronor/natt

Läs mer: eco-lodgebrejeira.com