Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa bontravel i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Paketresa eller charterresa? Här är allt du behöver veta

Visst ska det vara smidigt att resa? Många väljer därför att boka en paketresa när det är dags att åka iväg på semester. Men ibland kan det vara svårt att veta skillnaden på uttrycken – och att veta vilka rättigheter man har som resenär.

Är det dags att börja planera inför din nästa resa? Då har du helt klart läge att boka en smart och prisvärd paketresa. Här reder vi ut vanliga begrepp kopplade till att boka paketresor.

Dags för dig att planera din nästa resa? Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Paketresor

En paketresa är i lagens namn en resa som bokats med minst två olika resetjänster. Det innebär att resan måste innehålla minst två av följande saker:

Transport/flyg/kryssningsfartyg

Boende

Hyra av bil eller fordon

Turisttjänster som teaterbesök eller idrottsevenemang

Resan måste pågå i minst 24 timmar eller innehålla minst en övernattning. Det som kan bli krångligt är att sedan den 1 augusti 2018 har konsumentlagen ändrats när det kommer till just paketresor.

Det innebär att resan inte längre måste ha bokats av en och samma näringsidkare – utan den kan ha satts samman av flera företag. Det krävs att vissa krav ska uppfyllas för att det i lagens ögon ska innebära en paketresa.

Här är kraven för paketresa

Du har satt samman tjänsterna och betalat hos en och samma sajt. Exempelvis om du bokat hotell och evenemang från två olika sajter men använt en och samma köpställe.

Tjänsterna har sålts till ett gemensamt pris som "ett paket".

Tjänsterna har marknadsförts som en paketresa – det här gäller exempelvis en all inclusive-resa.

Resetjänsterna har satts samman efter att resenären ingått ett avtal med försäljaren om att välja ett urval av tjänster senare. Exempelvis vid bokning av ett hotell med spa där behandlingarna bestäms först på plats.

Du har som kund köpt resejänster på internet av separata företag. Sen har den förste arrangören överfört uppgifter om ditt namn, e-post och betalningsuppgifter till en annan näringsidkare inom 24 timmar från när första avtalet slöts och där bokat en annan resetjänst.

Lagen skyddar dig som konsument om någon av tjänsterna skulle förändras innan eller under din resa. Exempelvis om det blivit ändringar i resan som gör att du kan kräva pengar tillbaka av arrangören eller om du felaktigt blivit tvungen att betala för mycket för resan.

En paketresa kan förutom flyg och boende innehålla en aktivitet som att vandra i bergen. Foto: Getty Images/iStockphoto / Remains

Vad händer om jag bokat min resa innan den 1 augusti 2018?

Då gäller de gamla bestämmelserna som är snarlika. Det följer exempelvis samma krav av att resan ska innehålla minst två resetjänster.

Den största skillnaden är att en av resetjänsterna måste vara flyg eller boende – i kombination med exempelvis evenemang. Dessutom begränsas dina rättigheter något om du själv plockat ihop en paketresa. Krångligt? Läs mer på Konsumentverkets hemsida Hallå Konsument.

Vad är då en charterresa?

En charterresa är i lagens ögon en paketresa. Skillnaden är att resebolagen valt ut hotell och transport (och eventuella evenemang) på utvalda orter med fokus på sol och bad.

Så här brukar det oftast se ut:

Färdiga resepaket med utvalda hotell och flyg

Väl utvalda hotell på solresmål

Reslängd är oftast en eller två veckor

Resebolagets personal och service finns oftast på hotellet/boendet

Så kallade reguljära resepaket brukar oftast ha fokus på weekendresor till storstäder med större frihet att helt välja hotell själv. Det begränsar inte resan i lagens namn då det kan inkludera längre resor över hela världen.

Är det en sol- och badresa som lockar mest? Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Bontravel erbjuder alltid paketresor med extra finess

På Bontravel erbjuder vi alltid paketresor som tillsammans med Bonnier Magazines & Brands varumärken och en samarbetspartner satt samman högklassiga resor. Allt från spahelger i Sverige till långresor till Sydafrika och Japan.

Här kan du läsa mer om våra resepaket:

Weekendresor

Träningsresor

Kulturresor

Temaresor

Kryssningar

 

Du kanske är sugen på någon av följande resor som Bontravel erbjuder 2018/2019?

Följ med ToppHälsa till Rhodos den 7-14 oktober 2018!

TRÄNINGSRESA TILL RHODOS

När: 7-14 okt

Pris: 13 498 kr

Vad ingår: Flyg tur och retur, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

 

YOGA RETREAT I MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt

Pris: 7 475 kr

Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

 

Hallå! Du har väl inte missat att du kan åka med Bontravel till Japan. Det finns dessutom TVÅ tillfällen så välj den som passar!

RES TILL TOKYO OCH KYOTO MED SKÖNA HEM

När: 12-19 nov 2018

Pris: 32 495 kr

 

RES TILL JAPAN MED M-MAGASIN

När: 21-29 nov 2018

Pris: 34 595 kr