Intressanta platser på Öland – perfekt för cykelsemestern

Kungen lägger nät med Estelle, drottning Silvia fyndar på loppis och Victoria firar födelsedag med pompa och ståt. Kunglig eller ej, på Öland kan du må som en prinsessa tack vare milsvida stränder, friska dopp och spännande sevärdheter.

Öland är Sveriges näst största ö, efter Gotland, och bland de mest solsäkra ställena i hela landet. Det milda klimatet var också anledningen till att drottning Victoria lät bygga slottet Solliden här, färdigt 1906 och inspirerat av Villa San Michele på Capri.

Soliden

Slottet har blivit kungafamiljens älsklingsställe på sommaren. Numera är ”vindarnas ö” också surfarnas paradis och det finns massor av upplevelser med vackra naturområden, slottsruiner och friska bad.

På Blå Jungfrun finns mystik och magi, en labyrint, härliga bad och spännande grottor att utforska

Väl på ön tar du dig smidigast runt med bil, men eftersom ön är så platt är den också perfekt för cykelsemester! Välkommen till Öland!

Upplev på Öland

Smyckeskrinet, Norra Långgatan 8, Borgholm.

Älskar du glitter och falnad glamour är detta en riktig skattkammare. Butiken ligger inklämd i en lummig trädgård och drivs av Ylva Ek som fyllt huset med handplockade vintageklänningar, hattar och bijouterier.

Här finns alltifrån amerikanska bröllopsklänningar från 1950-talet – komplett med släp – till världens vackraste gamla chokladaskar. Ta med kontanter, cash is king här!

Surfers center, Haga park

Lagom sjöbris och långgrund sandbotten gör Haga park till surfarnas favorit. Surfers center är öppet hela sommaren och erbjuder kurser för alla kunskapsnivåer.

Är du inte sugen på att surfa själv går det ju alltid att spana in andra som gör det bättre och njuta av atmosfären, stranden och havet. Blir du hungrig finns glasskiosk och gatukök.

Blå Jungfrun, ö mitt i Kalmarsund, mellan Oskarshamn och Ölands norra udde.

Hit till Blå Jungfrun, eller Blåkulla som ön också kallas, åkte häxorna på skärtorsdagen enligt sägnen. Och i en resejournal från 1600-talet berättas om jungfrur som bor på ön i ett tält av silke.

Blå jungfrun, Öland.

Här finns mystik och magi, en labyrint, härliga bad och spännande grottor att utforska. År 1925 köpte miljonären Torsten Kreuger ön och skänkte till staten för att ombilda ön till en nationalpark.

Ta dig hit med båt från Oskarshamn eller Byxelkrok.

Restauranger på Öland

Hotell Borgholm, Trädgårdsgatan 15, Borgholm

Har du tur kanske du ser prins Daniel inne på restaurangen, som har en egen stjärna i Guide Michelin och drivs av kocklegendaren Karin Fransson. Färska örter, kryddor och säsongens råvaror står i fokus när Karin kockar i köket.

På menyn finns alla möjliga närproducerade ingredienser från enbär, fläder och ängssyra till svartrot, tryffel och rödbeta.

Trädgårdsgatan 26, Trädgårdsgatan 26, Borgholm

Här känns det som hemma, fast med guldkant, när du kommer in i den 40 kvadratmeter stora/lilla restaurangen. På toaletten hänger din egen personliga gästhandduk, och kocken Jonas Åhman går gärna runt och småpratar med gästerna.

Hög mysfaktor och gudomlig mat, har utsetts till ett av Nordens bästa matställen i White guide. Boka bord i god tid!

Ölandsglass, Storgatan 10, Borgholm

Välj mellan smaker som champagnesorbet, rabarber & grädde och turkisk peppar. Det är hit kronprinsessan Victoria tar Estelle när det är glass i stora lass-dags.

Just rabarberglassen sägs vara kungens absoluta favorit. All glass är gjord av naturliga råvaror.

Stränder på Öland

Böda sand, Byxelkrok

Medelhavsvibb på den två mil långa stranden med finkornig sand och ljusblått, klart vatten. Sedan Femmans realityserie Böda sand har fler och fler turister hittat hit, så kom tidigt om du vill ha en bra plats.

Underbara sanddyner men ganska långgrunt, och en del tycker att vattnet är lite kallare här än på resten av Öland.

Bjärbybadet, Bjärby

Här har du nyfikna kossor, istället förstockholmsstekare, som närmsta grannar och kan solbada ostört.

Det är lätt att missa den smala grusvägen ner till stranden eftersom det inte är skyltat. Men om du kör från Lerkaka ligger vägen åt vänster i en sväng och åker du förbi skylten ”Vägavgift 20 kronor” är du på rätt spår. Ta med en picknickkorg!

Äleklinta strand, Köpingsvik

Stranden är ett naturreservat fullt av fina stenar och sandbankar som störtar rakt ner i havet. Solnedgången över Kalmarsund är extra magisk just här och vid klart väder kan du se konturerna av den mytomspunna ön Blå Jungfrun.

Sevärdheter på Öland

Solliden, Borgholm

På kungafamiljens sommarslott, som ser ut som en sockerbit, firar kronprinsessan Victoria med familj sin födelsedag den 14 juli varje år.

Parken är öppen för allmänheten från mitten av maj till mitten av september. Luncha på Kaffetorpet, kaféet som kungen köpte 1999 och lät totalrenovera.

Drottning Silvia har möblerat med loppisfynd, det tillverkas särskild kunglig snaps och kaffet serveras ur stora kopparkannor.

Långe Jan, Ottenby

På Ölands sydligaste udde ligger fyren Långe Jan, som tändes för första gången år 1785. Fyren är nästan 42 meter hög och därmed Sveriges högsta.

Har du flåset uppe är det ”bara” 197 trappsteg till toppen, som ger en mäktig vy över havet och södra Öland.

Borgholms slott, Borgholm

Efter branden i början av 1800-talet är bara ruinen kvar av barockpalatset som byggdes åt Karl X Gustav på 1600 talet. En storslagen plats med utställningar och guidade visningar på dagen och konserter på sommarnätterna.

Så tar du dig till Öland

Med bil: Ölandsbron från Kalmar till Färjestaden är avgiftsfri.

Med flyg, tåg och buss: Från Kalmar.

Med färja: Från Oskarshamn till Byxelkrok på nordligaste Öland.

5 bonustips på Öland

1. Stora Alvaret, södra Öland

Unik natur, med på Unescos världsarvslista.

2. Paradisverkstaden, Paradisvägen 2, Snäckstrand

Kunglig hovleverantör av keramik, fynda i verkstaden.

3. Borgholms handelsträdgård, Malmborgsgatan 1, Borgholm

Färskpotatis och obesprutade grönsaker.

4. Evas kroppkakor, Hagslättsvägen 14, Köpingsvik

Godaste kroppkakorna ”to go”.

5. Ormöga kamelfarm, 14 km norr om Borgholm, följ väg 136 mot Alböke

Rid på en kamel på Bonde söker fru-Bengts ranch.